Lahden Tilan sijainti on otollinen marjanviljelylle. Metsien ympäröimät pellot, vesistön läheisyys ja vaihtelevat pinnanmuodot luovat monimuotoisen elinympäristön muun muassa hyötyeliöille. Luontoarvot ovat meille tärkeitä monella tapaa, ja otamme ne huomioon kaikessa tekemisessä. Olemme sijoittaneet linnunpönttöjä viljelmiemme läheisyyteen tuomaan pesäpaikkoja erilaisille lintulajeille. Käytimme projektissa apuna paikallista lintuasiantuntija Urpo Koposta. Peltojen laitamille on lisäksi istutettu erilaisia puukujanteita tuomaan vaihtelua ja suojaa peltoaukeille. Pelloillamme on myös maisema- ja monimuotoisuuskasvustoja, jotka ovat turvapaikkoja pölyttäjille ja monille muille eläinlajeille.

Kasvutunneli on vähän kuin kevytrakenteinen kasvihuone. Kasvutunneleita ei lämmitetä, ja katemuovit kääritään talven ajaksi pois. Tunneleiden avulla on mahdollista aikaistaa ja myöhäistää sadon ajankohtaa. Katemuovi tuo lisäksi suojaa sateelta, ja samalla myös esimerkiksi homeilta. Sadonkorjuuajan keleistä huolimatta voimme tuottaa ykköslaadun marjoja, ja poimia vaikka ulkona sataisi vettä.

Viljelemme kasvutunneleissa mansikoita ja vadelmia täysin ilman kemiallisia kasvinsuojeluaineita. Käyttämämme kasvinsuojelumenetelmät koostuvat mikrobiologisista valmisteista, petoeliöistä ja liima-ansoista. Lannoitus tapahtuu perinteisillä kastelulannoitteilla.

Viljelemme avomaalla mansikoita mustassa katemuovissa. Katemuovi lämmittää maata keväällä, estää marjojen likaantumista sateella ja vähentää rikkakasvien määrää taimien juurilla. Rikkakasveja pidetään kurissa myös käsin kitkemällä. Kasvien terveyttä tarkkaillaan, ja kasvinsuojelutoimenpiteitä tehdään todetun tarpeen mukaisesti. Suosimme biologista kasvinsuojelua myös avomaanviljelyssä. Rivinväleissä kasvaa nurmiseos, joka niitetään kauden aikana useita kertoja. Vihreä riviväli sitoo maahan ravinteita, ja pitää huolta maan rakenteesta. Kastelu ja lannoitus tehdään tihkukastelun avulla suoraan kasvien juurille, jolloin veden haihdunta minimoidaan, ja ravinteet saadaan suoraan käyttöön. Tihkukastelua käytettäessä vesi ei myöskään ole kontaktissa marjojen kanssa. Pidämme huolta peltojen kasvukunnosta viljelykierron sekä luontaisten maanparannusaineiden avulla. Viljelykierrossa on mansikan lisäksi muun muassa hernettä, kauraa ja erilaisia hoitonurmiseoksia.